Spring til indhold

Wellness-massage

Massage

Mange mennesker lider med rygsmerter. Det kan være invaliderende at have ondt i ryggen. Helt sikkert er det ikke sjovt hverken, for den, der lider eller for hans eller hendes familie. Det kommer helt an på, stærke smerterne er. Når rygsmerterne bliver alvorlige, så sørger vi naturligvis for at få det undersøgt. Vi går til lægen – hvis vi kan, og tør gå. Vi får måske undersøgt hele rygsøjlen via forskellige scanninger og røgten fotografier. Ofte ender det med, at vi får en henvisning til en fysioterapeut. Vi begynder at gå til fysioterapi – og det kan godt være, at det hjælper. Men det kan også være, at det ikke er nødvendigt at modtage fysioterapi. I mange tilfælde kan det nemlig være tilstrækkeligt med massage.

Massage er nemlig ikke kun noget, vi kan bruge i wellness-sammenhænge – fx i forbindelse med et spaophold. Massage er faktisk også en behandlingsform, som vi heldigvis kan nyde. (Læs: Ikke være bange for – eller irriterede over!)

Ikke spor “helligt”

Nu tænker du nok, at det lyder lidt helligt og meget idealistisk. Massage har dog eksisteret i meget længere tid end moderne medicinsk viden. I årtusinder har mennesket brugt massage til at lindre smerter med. Så det er da logisk, at massage faktisk også bør inddrages meget mere i moderne behandlingsformer af smerter.

En kort undersøgelse af, hvor man kan få sports- og wellness massage i Valby, har vist, at flere og flere fysioterapeuter faktisk er begyndt at kombinere deres behandlinger, der sigter på smertelindring af fx rygsmerter – eller smerter i skulder og nakkeområderne med massage. Det tyder på, at massage er ved at blive anerkendt som en del af behandlingsformer, der sigter på dels smertelindring, dels genoptræning af stive og utrænede muskler. Det synes vi ikke, at vi skal underkende. Tværtimod. I øvrigt er der også andre lidelser, der ofte kan afhjælpes med besøg hos fysioterapeuten – for eksempel den kendte lidelse hælspore – læs her.

Massage er helbredende

Ved at introducere massage mere aktivt i forskellige forløb vil det måske begynde at blive mere attraktivt for mange af os at søge hjælp, når vi har et problem. Der kan jo godt gå lang tid, inden du eller jeg får taget os sammen til at gøre noget ved de smerter, vi har hver eftermiddag oppe i skuldrene, fordi vi har siddet forkert ved en skærm i lang tid.

Tanken om massage er tiltrækkende for mange mennesker. Vi forbinder det med velvære og selvforkælelse. Det er det da også. Men hvis vi lærer at forstå, at denne selvforkælelse ikke bare er forkælelse, men faktisk godt for vores helbred, så gør vi noget godt. For os selv. Og for det pressede sundhedssystem. Vi vil få et bedre liv. Ikke kun fordi vi lærer at forkæle os selv. Simpelthen, også fordi massage faktisk kan medvirke til at forebygge, smerter. Og så kan massage altså også medvirke til at forkorte den tid, der skal bruges på genoptræning – fx efter et brud.

Tag tiden til det

Så ja, jeg spørger bare: Hvorfor tænker vi ikke på massage som en del af vores hverdag? Har det noget at gøre med vores blufærdige danske kropskultur? Ja, der er mennesker, der ikke kan lide, at andre rører ved dem. Ok, det kan jeg forstå og acceptere.