Spring til indhold

Professionelt grej

Flere og flere mennesker vælger at leve meget spartansk. Sådan helt minimalistisk. De vil helst ikke kobles på de infrastrukturelle netværk. Fx så er der flere og flere, der benytter solceller til at generere strøm, så de kan få elektrisk lys i deres lille minibolig. Eller de finder ud af forskellige måder, de kan anvende kraften, der er i den lille bæks vand til at skabe strøm. De bruger også håndholdt og mekanisk værktøj, når de skal reparere noget i deres bolig. Fx en håndholdt, mekanisk boremaskine. Den er lidt mere besværlig at bruge end en elektrisk. Men den kan gøre arbejdet, de har brug for.

Dobbeltmoralsk?

De mennesker er måske lidt dobbeltmoralske, fordi i de fleste tilfælde er de tvunget til at benytte sig af de usynlige, men digitale netværk, der er baseret på satellitter ude i rummet. Det gode er dog, at de ikke gør skade på miljøet. Det kan vi måske lære noget af? Er der virkeligt en god grund til, at vi skal have en elektrisk boremaskine, der også kan fungere som skruetrækker, når vi rent faktisk kan få et professionelt skruetrækkersæt, der kan tilfredsstille alle vores behov for at skrue noget sammen?

Manuelt arbejde

Det kræver måske lidt flere kræfter at skrue en reol sammen med en manuel skruetrækker. Men gør det noget? Er det ikke et projekt du egentlig så frem til at få sat op? Og nu, hvor du er kommet så langt, hvor alle hylderne er skåret til, de er slebet, pæne og glatte, og du skal bare samle reolen. Hvorfor skal det så bare ske så hurtigt, at du egentlig ikke når at se, at skruen faktisk fanger hylden og fastgør den? Ville det være besværligt for dig at gøre det manuelt? Faktisk tror jeg, at du ville nyde at se hele reolen samle sig ganske langsomt, fordi det er dig, der styrer processen. Og ja, du forbruger mindre strøm. Det skal vi jo tænke på i disse tider, hvor energipriserne bare stiger og stiger, og hvor flere og flere investerer i for eksempel jordvarmeanlæg.

Håndkraft er mere “rigtigt”

Det er dog ikke kun på grund af energipriserne, at jeg vil anbefale dig at samle din reol ved hjælp af værktøj, der kun fungerer ved ’håndkraft’. Det har også noget at gøre med, at det er rart at kunne være med i hele processen – fra A til Å. Det lyder måske lidt helligt. Det er ikke ment helligt. Det er ment som et godt råd: Når du selv er med til at styre processen, så får du altså en større tilfredsstillelse, når du ser det færdige produkt.

Derfor: Find det gamle skruetrækkersæt, som du købte for flere år siden frem, og brug det. Har du ikke kræfterne til at skrue, alle de skruer i, som der er brug for, så få hjælp af din partner eller et af dine store børn. Du skal nok klare det. Og når I færdige med projektet, så værdsætter I det også lidt mere. Også selvom der sidder en skrue hist og her, der ikke skruet helt perfekt ind i hylden. Gør det virkeligt en stor forskel?