Spring til indhold

Minder om vandpiber

Når jeg ser de her smarte unge fyre, der damper, og de virkeligt får en sky af velduftende damp frem, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, dengang jeg arbejdede som konsulent og derfor ofte var i Tyrkiet. De ligner nemlig de unge fyre, vi så på caféerne. De tyrkiske, unge mænd røg dog på vandpiber. Ikke på e-cigaretter.

Sikke et minde

Det er et meget stærkt minde, jeg har. Jeg sad med en kollega en aften på en cafe. Vi havde haft lange møder hele dagen og trængte bare til at få lov til at tage skoene af, nyde en kølig drink og lidt mad. Vi så de der 4 fyre sidde ved et bord ovre på den anden side af gaden. De fik virkeligt produceret nogle røgskyer, der var imponerende. De var fredelige. De hyggede sig. Talte roligt om alle deres tanker, ønsker, problemer og bekymringer. Billedet af dem har brændt sig godt fast på min nethinde. Det er mere end 15 år siden.
Så, når jeg ser en eller anden, der damper og sender en stor sky ud, så tænker jeg på Tyrkiet og alle mine oplevelser der.

E-væsker og RTA

Men jeg tænker også, at jeg må tage mig sammen en dag og få spurgt om det der dampning er det samme som at ryge vandpiper. Jeg tror det ikke. Og dog. Der skal jo tilsættes nogle e-væsker, så dampen kan produceres. Men e-cigaretter har jo slet ikke den samme størrelse, som vandpiber har, så hvordan kan de producere de store dampskyer? Har det noget at gøre med den der RTA, som sikrer en eller anden form for cirkulation af luft og væsken, som så omdannes til damp? Jeg har hørt, at det kaldes RTA, men jeg ved faktisk ikke, hvad det betyder. Måske noget med rotation og tank? Der skal jo være en tank, der kan rumme e-juicen, som man fylder på cigaretten.

Masser af tilbehør

Faktisk, så har jeg forsøgt at sætte mig ind i, hvordan e-cigaretterne, man kan få på markedet, fungerer. Det virker lidt kompliceret. Man kan jo få alt muligt tilbehør til dem. Forskellige mundstykker. Forskellige tanke. I alle mulige farver og designs. Og så har jeg da også set, at man kan få e-juicer med så mange forskellige smage, man kan drømme om. Cola, vingummi, frugt, tobak. Man kan også få nogle nikotin e-væsker – se her.

Det vil måske være en god indgang til at holde op med at ryge, fordi man kan gradvist nedsætte mængden af nikotin, der er i væsken. Det er da værd at overveje. Især hvis man kan få sådan en e-juice med nikotin, der smager af lakrids. Hvis man kan det, så tror jeg absolut, at jeg vil forsøge at dampe. Måske bliver det ikke den store nydelse med det samme. Men jeg synes, at jeg kan se, at mange, der damper, faktisk nyder oplevelsen, de får. De gør det ikke, fordi deres krop skriger på nikotin. De gør det, fordi de kan lide det. Ligesom de der tyrkiske, unge mænd jeg så. De rendte jo ikke rundt med en vandpibe i lommen.

Er det bedre at dampe end at ryge?

Det er der en del, der indikerer. Omend ikke uden risici er e-cigaretter mindre skadelige end tobak.

Kan man holde op med at ryge tobak med damp?

For rigtig mange mennesker er e-cigaretter skridtet væk fra tobak - og mange holder senere helt op med at dampe også.

Kan man få forskellige styrker?

Ja - både hvad angår smag og nikotinindhold kan man få nærmest enhver tænkelig styrke.