Spring til indhold

Genbrugsemballage

Sidste år så jeg sådan en film for en kampagne, der sigtede på at få folk til at holde op med at efterlade alt deres plastikaffald på strandene. Den var lavet af nogle danske skolebørn og havde fået en international pris. Det var også en meget flot film. Den kom virkeligt over bordet med budskabet. Jeg så filmen i fjernsynet et par gange. Men så forsvandt den. Desværre. Den var jo tidløs. Filmen kan bruges år efter år. Og det burde den blive. Fordi igen i år vil der komme massevis af kampagner, der handler om, at vi ikke skal efterlade plastikposer på stranden eller i skoven.

Genbrugsposer

Ja, det er utrolig så kort folks hukommelse, er. Der er godt nok kommet meget mere bevidsthed om, at vi skal bruge poser af genbrugsplast. Men der er stadig mange, der efterlader deres plastikaffald på strandene. Og selvom det affald de efterlader, er lavet af genbrugsplast, så betyder det jo ikke, at man bare kan efterlade det hvor som helst.

Ok, vi er kommet et lille skridt nærmere målet om at blive bedre til at passe på miljøet og biodiversiteten. Det er da godt, at der er kommet en lov om, at man kun må benytte poser af bioplast i supermarkederne, hvis det ikke kan være papirsposer. Og det er også fint, at der findes områder, hvor det er forbudt at bruge plastikkrus og -sugerør, når der serveres kaffe eller kolde læskedrikke. Men det er ikke nok. Desværre. Der bruges så ufattelig meget emballage nu om dage.

Mere ansvarlighed

Vi er stadig ikke ansvarlige nok. Vi skal åbenbart bombarderes dagligt med kampagner om, at plastikposer og plastikbestik mv. ikke bare skal smides væk. Det skal smides i den rigtige skraldespand. Jeg ser jo i disse dage, hvor jeg går ture langs standen, at det flyder med plastikflasker, plastikposer og den slags. Det er bestemt ikke kønt at se på. Og det vidner om, hvor uansvarlige vi er. Vi forventer bare, at der er andre, der samler det op for os. Og ja, der findes grupper af mennesker, der frivilligt arrangerer affaldsindsamlinger langs kysterne. De gør et godt stykke arbejde. Det er imponerende. Og det er godt at se, at der er flere og flere mennesker, der gerne vil deltage i den slags events. Men, der er så i mellemtiden kommet endnu et element ind i vores liv, som vi skal være meget forsigtige med: Mundbindene. Maskerne.

Endnu mere plastik

Er du klar over, at de fleste af dem du køber som engangsmaske, er lavet af plast, der ikke er let nedbrydeligt? 70% af materialerne, der bruges i de mundbind, er lavet af plastik, som ikke nedbrydes. Så hvad med at få endnu flere kampagner om, hvor vigtigt det er, at vi passer på og bruger maskerne, men også smider dem ud på den rigtige måde? Jeg ser flere og flere masker, der flyder op stranden. Så ja, kære jer, der er ansvarlige. Tænk lige et ekstra skridt længere end de gængse kampagner. Vi skal passe på. Ikke kun på vores eget helbred. Også på planetens helbred. Ellers går det helt galt. Læs bare denne.