Spring til indhold

Lære om Lean

Det er ikke så ofte, at jeg frivilligt melder mig til at tage et ansvar. Men denne gang var det bare noget, jeg gerne ville gøre. Vi skal nemlig ind i en ny proces på mit arbejde. Ledelsen kalder det for Lean. Jeg kalder det for forbedringer. Og det er noget, jeg længe har efterlyst. Jeg har nemlig igennem længere tid kunnet se forskellige muligheder for at forbedre nogle af de arbejdsprocesser, vi har. Jeg har talt om dem. Men ledelsen har ligesom ikke villet høre på mig. Så da vi blev indkaldt til fællesmøde om, at vi skal i gang med Lean, og at de efterlyste personer, der ville påtage sig ansvaret for at få Lean godt i gang, så meldte jeg mig frivilligt.

Kursus om Lean

Jeg har nemlig læst en del om Lean. Jeg synes det, er en interessant tankegang, og jeg vil bestemt gerne være med til at afprøve den. Afprøve? Nej, introducere! Det er nemlig en tankegang, og en måde at arbejde på, som berører alle i virksomheden. Så ja, tankegangen skal spire. Og jo mere man sår, jo bedre høster man. Jeg skal derfor på et Lean kursus hos https://leanakademiet.dk/. Virksomheden, jeg arbejder for, betaler kurset. Og jeg glæder mig. Her i første fase er vi kun 3, som skal afsted på Lean kurset. Det er et introduktionskursus til Lean. Hvis det går godt, så vil vi sikkert kunne forvente, at en eller to af os kommer på flere og mere specialiserede Lean kurser.

Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at det skal blive en succes. Det er jo vejen frem. Det kan jeg jo se fra, alle de casestories jeg har læst. Og jeg kan også se, at der er mulighed for at specialisere sig inden for forskellige sektorer eller felter. Jeg forestiller mig, at jeg gerne vil i retning af Lean management, der fokuserer på miljøet.

Uddannelse til Lean konsulent

I de sidste par år har vi beskæftiget os meget med Lean i den virksomhed, som jeg arbejder for. Selv har jeg haft den store glæde at få finansieret en del kurser i Lean af virksomheden. Jeg har faktisk næsten fået en hel uddannelse af virksomheden. Og det er jeg taknemlig for. Der er bare sket det, at jeg har undervejs opdaget, at jeg slet ikke er interesseret i virksomheden længere. Jeg vil være Lean konsulent. Det er der mit hjerte banker hurtigt. Når jeg forklarer, om hvad Lean er, hvordan det kan forbedre en virksomhed. Hvordan Lean kan styrke en virksomhed, så den står stærkere i de hårde konkurrencebetingelser, den befinder sig i.

Lidt dårlig samvittighed

Og ærlig talt, på den ene side har jeg meget dårlig samvittighed overfor virksomheden, fordi jeg egentlig gerne vil væk derfra. På den anden side, så kan jeg ikke lade være med at tænke, at de løb en risiko for at miste mig – eller en af mine kollegaer, som også har været på lean kurser. Det er jo et spændende arbejde at introducere Lean ind i en virksomhed – der er så mange vinkler på det. Det er en stor udfordring. Men det er også en meget givende udfordring. Man lærer ligesom at se virksomheden som en levende organisme. Er der sygdom et sted, så har det betydning for hele virksomheden / organismen. Er virksomheden rask, ja så er den stærk og kan klare udfordringerne, som konkurrencen giver.

At jeg så er blevet fanget i et spindelvæv af dårlig samvittighed over at forlade virksomheden, og taknemlighed overfor virksomheden er vist mit problem. De har jo andre folk i virksomheden, der er lige så kompetente som jeg er. Så er det måske ikke bare en naturlig udvikling? Hver dag er der jo mennesker, der finder ud af, at de ikke er på den rigtige hylde og derfor ændrer kurs. Lige som jeg gør nu.