Spring til indhold

Hvornår skal min bil synes?

Bilsyn

Det almindelige periodiske syn af personvogne og varebiler sker normalt fire år efter bilens første registreringsdato. Der er dog en undtagelse, f.eks. hvis bilen har været ejerskiftet og har fået ændret datoen for periodisk syn i forbindelse med videresalg.

Periodisk bilsyn er normalt ikke noget, man selv skal holde øje med, sædvanligvis vil du som ejer af et indregistreret køretøj få en indkaldelse til syn af Trafikstyrelsen med en tidsfrist. Denne sendes per standard med Postnord, med mindre du er tilmeldt E-boks ordning, så modtager du den elektronisk

Når du står som ejer, er du samtidig ansvarshaver over køretøjet og dermed forpligtet til at få bilen til periodisk syn inden for den tidsfrist, du har fået at Trafikstyrelsen. Denne tidsfrist bør overholdes, da det ellers vil have negative konsekvenser for dig. Du kan risikere at få en bøde for ikke at overholde fristen, desuden kan politiet konfiskere dine nummerplader.

Hvis du bliver involveret i et trafikuheld, kan du risikere at få en ekstra bøde, pga. dit køretøj ikke må føres på offentlig vej uden gyldigt syn. Undgå alt dette og book en tid til bilsyn hos din lokale synshal hos Novaindex.com med det samme.

Synshallerne hos Novaindex er godkendt af Trafikstyrelsen, som er Statens kontrolinstans indenfor området. De har kvalifikationerne og den tekniske kunne til at foretage det obligatoriske syn, og deres elektroniske kommunikationsudstyr indberetter automatisk oplysninger om udfaldet af et syn til Trafikstyrelsen.

Så længe der er nummerplader på bilen og den ikke er afmeldt, er det eneste, du skal gøre, at medbringe bilen. Er fristen overskredet, har de som synshal ingen juridiske beføjelser til at konfiskere dine nummerplader.

Om synshaller

Hvad indeholder en synshal egentlig, hvad slags udstyr er tilstedet og hvad består et syn af?

En synshal er en virksomhed, der beskæftiger sig med kontrol at biler på vegne af myndighederne. Trafikstyrelsen godkender og fører løbende kontrol med alle synshaller i Danmark. Uden en godkendelse fra Trafikstyrelsen er det ikke muligt at fører synsvirksomhed i Danmark

Få at opnå godkendelse kræver det blandt andet, at man overholder en række krav, heriblandt at man har det krævede udstyr til at kunne teste de køretøjer, man har tilladelse til at syne. Samt at synsmanden har de nødvendige kvalifikationer i form af diverse kurser og faglig baggrund / ekspertise

Nødvendigt udstyr

For at teste bremser bruges en såkaldt bremseprøvestand. Forurening kontrolleres ved hjælp af en 4 gastester. En lift bruges til at løfte bilen op og kontrollere resten af bilen, bl.a. om der er slør nogle steder, om bilen er gennemtæret i bærende dele, rust m.m.

Et lygtekontrol apparat bruges til at måle forlygternes strålekast/vinkel samt styrke. Derudover prøver synsmanden en tur i køretøjet, som er til syn på offentlig vej, dette gøres for at sikre, at det fungerer efter hensigten, og der ingen mislyde eller andre defekter er at finde.