Spring til indhold

Hvad er kiropraktik?

chiropractic, alignment, therapy

De fleste af os har en fastgroet tro på, at vores læge kan helbrede os for alt. Lige fra en alvorlig forkølelse eller et fordøjelsesproblem. Det er da også lægen, vi henvender os til, når vi har smerter et eller andet sted. Fx i nakken, lænden eller knæet. Nu er det bare sådan, at lægen ikke altid kan helbrede os. De praktiserende læger kan vejlede os i, hvad vi skal gøre. Og de kan skrive recepter ud til os, hvis det viser sig, at vi har brug for medicin. Deres fornemmeste opgave er dog, at vejlede os. Og mange læger har den holdning, at medicin ikke er godt. Så de ser helst, at vi følger deres råd og vejledning. I nogle tilfælde vil en læge derfor hellere henvise dig til en fysioterapeut eller en kiropraktor, end han vil give dig medicin. Og den henvisning bør du faktisk følge.

De kan noget særligt

Både fysioterapeuter og kiropraktorer kan nemlig noget helt særligt, som lægen ikke kan: Fysioterapeuten kan hjælpe dig med at få din krop tilbage til en tilstand, hvor den fungerer godt igen. Fx via genoptræning efter en sportsskade. Kiropraktoren kan hjælpe dig af med smerter. Det er lægen, der kan vurdere, om du skal henvises til den ene eller den anden specialist. Hvis du bliver henvist til en kiropraktor, så skal du måske vide lidt om, hvad kiropraktisk behandling i virkeligheden er.

Det gør kiropraktoren

Kiropraktisk behandling går ud på, at kiropraktoren vrider og vender dine muskler, sener og led. Og det gør han rent fysisk, ved at trække i dine arme, fingre eller ben. Eller ved at presse på steder, hvor du måske har smerte. Formålet er, at få dit skelet – og alle de systemer af nerver, sener og muskler, som bevirker, at vi kan bevæge os – tilbage til den tilstand de var i, inden du fik smerterne. Man kan sige, at forskellen på fysioterapeutisk og kiropraktisk behandling er: Fysioterapeuten hjælper dig med at opbygge styrke i din krop. Kiropraktoren hjælper dig med at få din krop ’sat på plads’, sådan rent skeletmæssigt.

Det kan larme

Kiropraktisk behandling kan være larmende. Du kan høre, at det brager og knækker i dit skelet. Sådan på en meget højere skala end, hvis du bare knækker fingre. Det lyder modbydeligt og kan være direkte skræmmende. Men du skal bare være helt roligt. Kiropraktoren er ikke ved at brække dit knæ eller din ryg. Tværtimod. Han er ved at presse den knogle, som er kommet lidt væk fra sin plads i knæleddet, tilbage. Og det er det, du kan høre.

De fleste mennesker, der kommer i kiropraktisk behandling oplever ofte, at de øjeblikkeligt bliver smertefrie, fordi kiropraktoren får deres led og muskler til at fungere rigtigt igen. I nogle tilfælde vil de dog også opleve en lille ømhed i nogle dage efter behandlingen. Og det har selvfølgelig noget at gøre med, at musklerne, der er kommet på plads, lige skal lære at bruge sig selv rigtigt igen. De har jo vænnet sig til at udføre deres funktion forkert, fordi der kom noget (en knogle fx) og skubbede til dem.