Spring til indhold

Det danske sommerhus

Dansk sommerhusferie er genialt

Der er rigtigt mange mennesker, der har opdaget, at Danmark er skøn om sommeren. Mange af dem har da også investeret i sommerhusgrunde, fordi de har besluttet, at de gerne vil bruge weekender og ferier tæt på naturen. Forståeligt og fornuftigt nok. Det er altid rart med en lang gåtur langs stranden eller i skoven. Og vi, der bor i byerne, er måske ikke altid lige gode til at søge ud af byen, når vi skal have frisk luft. Investeringen i en sommerhusgrund er derfor ikke kun en økonomisk investering. Det er faktisk – for mange mennesker – en investering i deres sundhed, velvære og mange gode oplevelser i fremtiden.

Bygger et sommerhus

Når vi har lavet sådan en investering, så har vi også en idé om, at vi ikke vil have noget imod at leve under lidt mere primitive forhold. Men helt ærligt? Er det sandt? Jeg tror de fleste gerne, vil have den komfort, som de er vant til med ud på sommerhusgrunden. Jeg kan godt forstå det. Og det er grunden til, at jeg ikke selv købte en grund med et sommerhus på. Min idé er nemlig, at jeg selv vil bygge sommerhus på den. Og jeg har en idé om, at det er en tanke eller idé, som jeg deler med mange. Ikke sådan, at vi selv vil stå for alt det håndværksmæssige. Vi vil heller ikke selv kunne overkomme at undersøge alt, hvad man skal vide, om regler for bygninger i sommerhusområdet, hvor grunden ligger. Det er så nemt lige at sige til sig selv: ”Byg sommerhus på din grund, og nyd det.” Det er ikke så nemt. Ok, det er måske ikke lige så kompliceret som at skulle bygge en helårsbolig. Men der er nok ikke den helt store forskel alligevel. Måske ligger den virkelige forskel kun i at sommerhuse som regel er mindre end helårsboliger.

Masser af muligheder

Skal vi til at bygge sommerhus, så tænker vi sikkert på mindre og hyggelige rum. Men vi tænker også på, at vi ikke vil gå på kompromis med komfort og faciliteter. Vi har muligvis ikke noget imod, at køkkenet er meget mindre end derhjemme. Vi vil dog gerne have plads til en opvaskemaskine – fordi hvem gider at stå og vaske op i hånden efter en middag til fire på en skøn sommeraften?

Hvis vi skal bygge sommerhus, så skal vi derfor være klar over, hvilke behov vi har – også når vi opholder os i sommerhuset. Skal der være badekar i badeværelset? Eller kan vi nøjes med en bruser? Skal der være plads til 6 sovepladser – også selvom vi kun er en familie på fire? Skal der være både mikrobølgeovn, almindelig ovn og kogeplade i køkkenet – eller kan vi vælge noget fra? Vil vi vælge noget fra? Læste denne artikel om at bygge nyt – den var lærerig.

Og ja, selvfølgelig skal vi også tænke på hvad det at bygge et sommerhus koster. Vi har jo ikke ubegrænsede midler. Men, skal vi kun tænke på os, selv når der skal bygges sommerhus på grunden? Skal vi ikke også tænke på selve grunden – og sørge for, at vi bygger et sommerhus, der respekterer naturen, som vi gerne vil opholde os i?